14 sierpnia 2013

Leczo na zimę

Leczo sprawdza się świetnie jako baza do spaghetti (po dodaniu mięsa mielonego i koncentratu,uzyskujemy praktycznie sos ze słoika sklepowego). Danie na zimę bardzo szybkie i wydajne,trochę kiełbasy ryż i obiad gotowy:)Z proporcji którą podaje, wychodzi mniej więcej 7 słoików o pojemności 1 litra.

Składniki:

2 kg papryki

1,5 kg pomidorów

1kg cebuli

1kg cukinii

Przyprawy:

Sól,pieprz- po łyżce

Ostra mielona papryka-mała łyżeczka,można więcej oczywiście

4  łyżki koncentratu

2 ząbki czosnku,oliwa lub olej

Paprykę i cukinię kroimy w kostkę,pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Pokrojoną cebulę dusimy na oleju, dodajemy paprykę oraz pomidory,dusimy 25 minut,dodajemy cukinie,podlewamy szklanką wody,doprawiamy,dusimy 45 minut.Gorące leczo przekładamy do słoików,wlewamy po łyżce oliwy lub oleju ,pasteryzujemy 20 minut.

Smacznego!!!!

 

 

3 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię :) moja mama robi w słoiki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zimą słoiki z pachnącym leczem BEZCENNE!!!Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń