21 marca 2013

Ogórki kiszone

Nic nie zastąpi ogórków kiszonych we własnym zakresie i z własnej uprawy:)

Przepis na klasycznego kiszonego ogóra zasłyszany od babci Stefy:

 -ogórki z własnej uprawy (opcjonalnie zakupione na targu u Pani Stasi)

-woda mineralna

-sól (jedna łyżka na litr wody)

-korzeń chrzanu

-liść chrzanu ,liście wiśni(opcjonalnie może być porzeczka i winogron)

-koper -spora wiązka, najlepszy duży już kwitnący

-czosnek

-gorczyca(aby ogór pozostał jędrny i chrupiący)


Ogórki starannie myjemy,następnie do wyparzonych słoików wkładamy koper,kilka ząbków czosnku,gorczyce- kilka ziaren. Dodajemy wymyte liście chrzanu oraz wiśni,obieramy chrzan-około 3 centymetrowy podłużny kawałek na jeden słoik.Ogóry sadowimy pionowo w słoikach,następnie zalewamy gorącą zalewą-roztwór wody z solą.Ogórki są gotowe po kilku tygodniach,małosolne są po trzech dniach.

Polecam do wypróbowania latem i zaznaczam że ogórki  z supermarketu po ukiszeniu będą miały zapach bagna.

Podobno woda z takich ogórków ma zbawienne w stanach delirium tremens.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz