2 maja 2013

Spagetti bolognese, czyli klasyk niezawodny


Składniki:

 

makaron spaghetti

700 gram mięsa mielonego np z karkówki (mielone na miejscu przy nas,nie z paczki)

4 cebule

3 papryki

2 puszki krojonych pomidorów

1 słoik dowolnego sosu pomidorowego

4 ząbki czosnku

około pół opakowania pieczarek

koncentrat pomidorowy

ser żółty

sól

pieprz

czerwona papryka mielona ,słodka

bazylia suszona oraz świeża

oregano

 

Mięso mielone mieszamy z papryką mieloną,posiekanym czosnkiem oraz bazylią, smażymy. Kroimy paprykę,cebulę oraz pieczarki dość drobno,dodajemy do mięsa, podsmażamy. Jeżeli mamy świeże mięsiste pomidory warto z nich skorzystać,obecnie niestety tylko szklarniowe bez smaku,w związku z czym puszki krojonych pomidorów uratują smak.Do całości opcjonalnie dodajemy słoik dowolnego sosu pomidorowego i dusimy całość około 20 minut.Doprawiamy bazylią,oregano,solą oraz pieprzem. Jeżeli sos jest za mało kwaśny,dodajemy trochę koncentratu pomidorowego.Podajemy z makaronem ugotowanym al dente posypujemy serem, oraz świeżą bazylią. Nic odkrywczego a jednak smacznie:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz