16 października 2013

Kurczak w sosie "Bazyliowym z Trawą Cytrynową",chilli oraz imbirem

     Przeglądając różne blogi,zaobserwowałam ,że wiele osób testuje sosy w saszetkach, firmy "Blue Dragon".

Nie myśląc długo zakupiłam 3 saszetki sosu-"Sos bazyliowy z trawą cytrynową". Efekt uważam za poprawny (po lekkiej przeróbce),choć liczyłam na większą ilość smaku, owej trawy cytrynowej.Bazylii nie znalazłam niestety.

Przepis, nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu,najdłużej trwa gotowanie ryżu.

 

Składniki:

3 saszetki sosu "Blue Dragon"-"Sos bazyliowy z trawą cytrynową"

podwójna pierś z kury

ryż ugotowany na sypko z kurkumą

słoik pędów z bambusa

chilli-pół papryczki

sos sojowy ciemny

curry

imbir w proszku

mleko kokosowe-najmniejsza dostępna puszka (około 9 łyżek stołowych)

 



    Wstawiamy ryż z kurkumą do gotowania,kroimy drobno kurczaka, marynujemy go w sosie sojowym,curry oraz imbirze. Smażymy, dodajemy chilli oraz pędy z bambusa.Całość dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy sos "Blue Dragon". Gdyby jednak pozostawić danie w takim  stanie, werdykt-nijakie. Dodajemy mleko kokosowe-następuje połączenie smaku chilli, bambusa i słodkawego mleka kokosowego,przełamanie ewidentnej monotonii.Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, z kurkumą. Dodaje mu koloru, oraz cudownego korzennego smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz