22 listopada 2013

Zupa z kurczakiem,fasolą i kukurydzą- ala Meksyk

     Bardzo prosta zupa,szybka do przygotowania a przede wszystkim syta, idealna na jesień.Nie śmiem nawet nazywać jej zupą meksykańską ,choć z racji fasoli i kukurydzy,tak byłoby najprościej.

Zastanawiam się, co zrobiliby rdzenni Meksykanie ,gdyby zobaczyli,że wszędzie gdzie fasola i kukurydza Polak ma Meksyk:)

Meksyk czy nie,godna polecenia.


Składniki:

Pierś z kury

Puszka fasoli

Puszka kukurydzy

Czerwona papryka- 2 sztuki

Koncentrat pomidorowy

Marynata Pikantna K....

Olej

Bulion,około 0,7 litra

Ulubione przyprawy

 

     Kurczaka kroimy drobno i marynujemy 2 godzimy.Po upływie tego czasu,smażymy kurczaka wraz z drobno pokrojoną papryką ,następnie przekładamy  do garnka całą zawartość patelni,gotujemy w bulionie 5 minut,dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy,gotujemy kolejne 5 minut.Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę,chwile dusimy-naprawdę chwilę,w przeciwnym wypadku fasola się rozpadnie.

Polecam podawać ze świeżą bazylią.Smacznego!!!

 


1 komentarz:

  1. rozgrzewająca zupa na te zimne jesienne dni :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń