15 grudnia 2013

Klopsiki z perliczki,z rukolą i bazylią ,w sosie śmietanowym na białym winie

    Mając mięso z rosołu ,warto zrobić klopsiki.Tym bardziej mając mięso z perliczki.Klopsiki wyszły rewelacyjne!!!!!!Smak mięsa swoją drogą,ale wyrazistość podkreśla rukola,bazylia i wino.

 

Składniki:

Ugotowane mięso perliczki

Duża cebula

Garść bazylii

Garść rukoli

Dwa jajka

Śmietana

Białe wino

Bułka tarta

Sól,pieprz

Szklanka bulionu

      Cebule siekamy,podsmażamy na patelni i przekładamy odsączoną do mięsa.Siekamy bazylie oraz rukole, całości mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy jajka i trochę bułki,starannie wyrabiamy masę rękami. Formujemy klopiki i smażymy, podlewamy winem ,redukujemy. Przekładamy klopsy do garnka. W osobnym garnku podgrzewamy bulion,do około 50 stopni,mieszamy ze śmietaną,doprawiamy.Przekładamy do klopsów i delikatnie podgrzewamy.Nie gotować długo sosu bo się zważy. Jest pysznie:)

Smacznego!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz