14 stycznia 2014

Paella z krewetkami i surimi,z dodatkiem warzyw,na białym winie

        Wszelkie dania z jednego gara,jak również z jednej patelni są dla mnie teraz bardzo ważne,z racji braku kuchni-często nawet zlewu. Nie tracąc nadziei na normalny posiłek ,pichcę sobie na jednej nodze ,niczym Makłowicz w podróży.Różnica jest taka ,że ten Pan ma wszystko pod ręką. Ja natomiast meble mam w piwnicy ,kuchenkę w salonie, suchy prowiant na piętrze,lodówkę w korytarzu a gary wszędzie. Remont....Trwa w najlepsze,a jeść przecież trzeba:) 

Polecam paelle z krewetkami i surimi.Pyszna!!!!!!

 

Składniki:

 

4 garście ryżu Basmati

kilka krewetek tygrysich

pół opakowania paluszków surimi

200 gram mrożonego groszku

czerwona cebula

czerwona papryka

żółta papryka

6 pomidorów koktajlowych

4 łyżki koncentratu pomidorowego

wywar z pancerzyków krewetek (0,5 litra wody i pancerzyki krewetek, gotowane 20 min)

curry

białe wino- 3/4 szklanki

sól,pieprz

oliwa

natka pietruszki

sok z połowy cytryny

czosnek-2 ząbki



    Kroimy cebule i papryki,wrzucamy na rozgrzana patelnię, smażymy chwilę,dodajemy groszek oraz pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki.Dodajemy ryż,podlewamy częścią bulionu z pancerzyków krewetek.Mieszamy od czasu do czasu uzupełniając płyn. Dodajemy koncentrat i curry,mieszamy.Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy sok z cytryny ,podlewamy połową wina, redukujemy. Odstawiamy z ognia.

      Na osobnej patelni, smażymy 2 minuty krewetki na maśle, wraz z paluszkami surimi oraz posiekanym czosnkiem, podlewamy resztą wina- redukujemy. Mieszamy krewetki i surimi z warzywnym ryżem, posypujemy natką. Smacznego!!!


Jak obrać krewetki?

http://antykiwkuchni.blogspot.com/2013/12/krewetki-na-biaym-winiez-czosnkiem-i.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz