24 stycznia 2014

Schab w suszu, z czerwonym winem

         Schab bez nakładu pracy ,smak po prostu wyborny. Słodycz suszonych gruszek,śliwek ,jabłek oraz aronii, przełamana czerwonym francuskim winem wytrawnym.Co tu dużo pisać po prostu pyszny!!!


Składniki:


1kg schabu bez kości

paczka o nazwie "Kompot z suszu", lub zakupione osobno suszone jabłka,gruszki,śliwki

oliwa

ulubione przyprawy do zamarynowania mięsa: cząber,zioła prowansalskie, czerwona papryka,Marynata Pikantna, sól, pieprz

czosnek -dwa ząbki

wino czerwone wytrawne-2 szklanki



      Mięso myjemy,osuszamy.Robimy nożem dziury i wciskami pokrojony w słupki czosnek.Następnie obsypujemy przyprawami i wklepujemy je. Mięso obsmażamy w dużej temperaturze z obu stron,podlewamy winem,redukujemy.

Całość przekładamy do garnka,podlewamy wodą, dodajemy mieszankę suszonych owoców. Z owoców należny wcześniej powycinać gniazda nasienne. Całość dusimy około 1,5 godziny,dolewając wody co jakiś czas,oraz pilnując aby mięso się nie przypaliło.Między czasie oczywiście "dosmaczamy". Patent mięsa robionego w garnku,zapożyczyłam od mojej szanownej Pani Matki. Z racji braku piekarnika (remont) ,nie mam możliwości pieczenia. Mięso z garnka zdaje egzamin tak samo jak pieczone.Polecam!!!




1 komentarz:

  1. Uwielbiam mięso w połączeniu z suszonymi owocami ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń