9 kwietnia 2013

Gołąbki z mięsem,ryżem,orzechami włoskimi i ogórkiem

Gołąbki nieco inaczej,przełamana mdłość ryżu i mięsa- ogórkiem kiszonym i prażonymi orzechami włoskimi. Dodatkowo sos pomidorowy, który konieczny nie jest, aczkolwiek ,gołąbek ma to do siebie,że bez względu w jakiej postaci, lubi pomidory.


Składniki:

Kapusta biała

700 dag mielonej karkówki

2 torebki ryżu długoziarnistego

Cebula

Garść orzechów włoskich

2 ogórki kiszone

Puszka krojonych pomidorów

Sól

Pieprz

Zioła prowansalskie

Jajko

Przyprawa do mięsa mielonego

Kostka rosołowa

Sos pomidorowy:

Woda z ugotowanych gołąbków

Koncentrat pomidorowy

Puszka krojonych pomidorów

Śmietana

Sól

Pieprz

W kapuście wycinamy głąb,wsadzamy do garnka i parzymy, aż liście zaczną odchodzić. W wystudzonych liściach wycinamy zgrubienia.

Mięso mielimy, dodajemy surowe jajko, uprażone na patelni siekane orzechy (nie spalone!), drobno posiekane dwa ogórki kiszone. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę , przyprawy oraz ryż. Starannie wyrabiamy masę.

Liście napełniamy farszem i zawijamy. Do garnka wkładamy pozostałe liście na dno, następnie ciasno układamy gołąbki.Zalewamy wodą, dodajemy puszkę krojonych pomidorów, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.

Z ugotowanych gołąbków odcedzamy wodę,dodajemy puszkę krojonych pomidorów i 3 łyżki koncentratu,chwile gotujemy.Odstawiamy z ognia, nabieramy trochę sosu do kubka ,łączymy z kilkoma łyżkami śmietany,wlewamy do reszty sosu. Podajemy z gołąbkami.

Smacznego!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz