17 kwietnia 2013

Sernik babci Janki, zmodyfikowany przez moją szanowną Panią Matkę:)

Składniki:

1 kg sera w wiaderku

8 żółtek

8 białek

0,5 kostki masa

2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

1,5 opakowania budyniu  waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

aromat pomarańczowy

rodzynki- garść

skórka pomarańczową- małe opakowanie

otarta skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny

 

Ciepłe masło wrzucić do misy, dodać żółtka utrzeć z cukrem,  po trochę dodawać sera,budyniu,kaszy i proszku do pieczenia.

Zalać wodą rodzynki,po kilku minutach odsączyć i osuszyć,wymieszać w mące i dodać do reszty( w mące aby nie opadły),następnie dodać skórkę pomarańczową kupną i świeżo otartą oraz aromat.Osobno białka ubić na sztywna piane, delikatnie wymieszać z masą serową. Tortownice wysmarować margaryną,obsypać bułką,następnie wlać masę.

Wsadzamy do ciepłego-nie gorącego piekarnika!!!! Co do pieczenia-w normalnym piekarniku około 1,5 h na 150 stopni,sprawdzając pod koniec czy wsadzony patyczek w ciasto jest suchy.W nienormalnym piekarniku 3 godziny i 10 minut:)




Smacznego!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz