27 kwietnia 2013

Jabłecznik z cynamonem, czyli nici z diety:)

Składniki:

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru

4 żółtka

1 margaryna do pieczenia

1 łyżka proszku do pieczenia

Beza:

4 białka

szklanka cukru

 

Jabłka- w moim przypadku słoik ze spiżarni, przetwory z jesieni

 

 

 

Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części-większą i mniejszą,wkładamy do lodówki na około 30 minut. Większą częścią, wykładamy spód blaszki ( w tym wypadku 28 cm). W normalnym piekarniku pieczemy spód 15 minut ,na 180 stopni.W szalonym piekarniku pieczemy go 50 minut.

Na upieczony spód dajemy mus z jabłek. Mikserem ubijamy pianę na sztywno z 4 białek i szklanki cukru (dodajemy cukier partiami).Przekładamy pianę na jabłka,następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i kruszymy je na tarce,nad ciastem. Pieczemy do zrumienienia kruszonki.Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.Cynamon można dodać również do musu jabłkowego.

 

 

Smacznego!!!!!

 

 


2 komentarze: