21 kwietnia 2013

Naleśniki -szpink, feta ,suszone pomidory, czyli połączenie idealne:)

Ile osób, tyle przepisów na ciasto naleśnikowe:) Mój sposób:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

0.5 szklanki wody

jajko

szczypta soli

łyżka oleju

 

 

Składniki miksujemy.Masę nalewamy chochelką, na wysmarowaną tłuszczem, rozgrzaną patelnię,smażymy z obu stron.Brzmi banalnie,ale mi  naleśniki po prostu nie szły. Ostatnio dopiero, nabrałam lekkości w ich przyrządzaniu.

Jeżeli ciasto wyjdzie za ciężkie należy dolać wody.

Farsz:

2 opakowania szpinaku mrożonego Hortex,w liściach

pół słoiczka suszonych pomidorów

opakowania sera feta

czosnek 5 ząbków

szczypta gałki

sól 

pieprz

Na patelnie wrzucamy szpinak,dodajemy pół szklanki wody, łyżkę oliwy,dusimy przez 15 minut.Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojone suszone pomidory,chwilę dusimy.

Odstawiamy  szpinak  aby trochę ostygł. Kroimy ser feta w drobną kostkę,dodajemy do szpinaku,delikatnie mieszamy. Dodajemy gałkę i pieprz-z solą ostrożnie ,gdyż feta jest bardzo słona.

Zawijamy farsz w naleśniki,podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!!!!




2 komentarze: