12 czerwca 2013

Tortilla śniadaniowa, z bukietem warzyw oraz jajacznicą z szynką

Z racji aury pogodowej, ciężkie gulasze i tłuste dania mięsne,puki co nie grają pierwszych skrzypiec.Polecam ten prosty przepis na udany lunch.

Składniki na dwie porcje:

Dwa placki Tortilla

4 jajka

Kilka plastrów szynki (ja usmażyłam jajka na szynce parmeńskiej)

Sałata lodowa,kilka liści

Cebula

Pomidory koktajlowe,6 sztuk

2 ogórki gruntowe

Garść świeżej bazylii

Garść rukoli

Sól,pieprz

Cytryna

Rozkładamy na dwóch talerzach placki tortilli.

W małym naczyniu rozbijamy 4 jajka,doprawiamy mieszamy.Cebule podsmażamy na maśle,dodajemy kilka plastrów pokrojonej drobno szynki.

Sposób na idealną jajecznicę , odkryłam w książce Juli Child, mianowicie,jajecznice powinno, robić się na bardzo małym ogniu,czasem mieszanie trwa kilka dobrych minut.Kolejnym sekretem jest to,aby nie wylać całej masy jajecznej od razu na patelnie - zostawiamy w miseczce 1/4 masy i pod koniec mieszania jajecznicy, dopiero dodajemy ją do reszty ,na patelnię. Sprawia to ,że jajecznica jest mokra i puszysta,nie ma nic gorszego niż wióry.

Mając zrobioną jajecznicę,na tortilli układamy kilka porwanych liści sałaty lodowej,dodajemy pokrojonego w plastry ogórka ,pomidory koktajlowe, następnie nakładamy jajecznicę,posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, rukolą i bazylią.Skrapiamy danie sokiem z cytryny. Zwijamy i jemy:)

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Apetycznie i syto :)
    Zapraszam również do mnie na bloga
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń