15 września 2013

Placki z cukinii,z koperkiem i cebulą

   Przepis podglądnięty w jednym z programów kulinarnych, okazał się ratunkiem na urodzaj cukinii.Warzywo to składa się w większości z wody,jest mało kaloryczne i stanowi świetną alternatywę dla ziemniaków,które mają dużo węglowodanów.

Składniki:


Średnia cukinia

Cebula

Koperek

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 jajka 

Mąka-5 łyżek

Olej do smażenia

Przyprawy-sól,pieprz

Cukinie ścieramy na tarce,dodajemy niepełną łyżkę soli,mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Odciskamy sok z cukinii,dodajemy posiekaną cebulę,koperek,2 łyżki jogurtu naturalnego,2 jajka oraz mąkę.Całość mieszamy oraz doprawiamy.Smażymy na złoty kolor,na mocno rozgrzanym oleju.

Smacznego!!!

 

3 komentarze: