15 grudnia 2013

Rosół z perliczki

     Rosół z perliczki ma trochę inny smak niż drobiowy,jest delikatniejszy i czuć ,że nie jest to zwykły drób.

Rosół każdy robi inaczej,ile gospodyń tyle wersji.To moja wersja:)


Składniki:

Perliczka

Dwie spore cebule

Duży saeler

Nać selera

Dwie lub trzy marchewki

Korzeń pietruszki

Por

Liść laurowy

Ziele angielskie

Kilka suszonych grzybów

Lubczyk

Sól,pieprz


        Perliczkę dokładnie myjemy,wstawiamy do gara, podgotowujemy, zbieramy "szumowiny". Następnie dodajemy obrane warzywa,liść laurowy,ziele angielskie, lubczyk (ja mam mrożony),grzyby. Dodajemy opalane nad gazem cebule (1 cebula na około litr wywaru). Całość gotujemy minimum dwie godziny,doprawiamy.Podajemy z siekaną natka pietruszki.Ja również dorzucam na talerz trochę lubczyku.


Smacznego!!!




8 komentarzy:

  1. Pyszny rosół :) Uwielbiam wywary z mniej popularnych ptaków - mój ulubiony rosół powstaje na bażancie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam nigdy z bażanta,muszę go gdzieś dopaść i koniecznie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosół z bażanta to profanacja i dyshonor dla tego ptaka.Bażant wyłącznie pieczony,ew. duszony w czerwonym winie wytrawnym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do profanacji tego krolewskiego ptaka w rosole....to prawda...toz to na pieczyste jedynie...tak we winie jak i sprobujcie zrobic go w smietanie...delicja....

      Usuń
  4. Są emocje!!!Lubię kontrowersje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drodzy Państwo,mając dostęp do ptactwa,profanacją bym w dalszym ciągu, rosołu nie nazwała,co najwyżej ,dywersyfikacją ciała perliczo-bażanciego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja pierwszy raz miałam do czynienia z perliczką parę dni temu i ku memu zaskoczeniu wyszedł bardzo tłusty rosół. Natomiast z tego co czytam w necie to wszędzie piszą o perliczce jako bardzo chudym mięsie! Wręcz chudszym od kurczaka. No z kurczaka nigdy mi tak tłusty rosół nie wyszedł. Jak to w końcu jest? W pt będę miała raz jeszcze najprawdopodobniej. Szkoda że nie mam warunków by ją upiec. Jedynie ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja perliczka była chuda.Stanowczo chudsza niż kura,dziwne trochę ze taki tłusty wyszedł.Może perliczka była jakaś felerna:)
    Ja na rosół z kury ,na średni garnek daje-2 podudzia i sześć skrzydeł.Na taki sam gar wrzuciłam perliczkę.Proponuje podjąć kolejną próbę może w większym ganku?
    Sama już nie wiem:)

    OdpowiedzUsuń