24 sierpnia 2014

Ser Mozzarella w warunkach domowych

      Prosty do zrobienia ser typu włoskiego,przechowywany w solance. Można zrobić z ziołami:)

Robiłam pierwszy raz i mam zastrzeżenia  co do gładkości.Wynikło to z tego iż, ser parzymy w 80 stopniach Celsjusza i ugniatamy ręcznie.Trochę parzy:)Następnym razem zagryzę zęby i wyjdzie ładniejszy.Co do smaku to rewelacyjna,prawdziwa mozzarella!


Składniki:

10 litrów mleka od krowy-niepasteryowanego

Bakterie starterowe (ja mam w proszku-mniejsza połowa,małej łyżeczki)

Podpuszczka-taka sama ilość jak bakterii

Sok z dwóch cytryn

Sól serowarska niejodowana

Termometr kuchenny

Drobne sito lub pielucha tetrowa


Mleko podgrzewamy do 32 stopni, dodajemy sok z cytryny,oraz bakterie serowarskie- rozpuszczone w małej ilości, niechlorowanej wody.

Po około 20 minutach,podgrzewamy mleko do 36 stopni, dodajemy dwie łyżeczki soli serowarskiej i rozpuszczoną w małej ilości wody podpuszczkę.Delikatnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 minut.Po upływie tego czasu,powinien pojawić się skrzep.Kroimy go w "kratkę" o boku mniej więcej 1 cm.Odstawiamy na chwil kilka,następnie skrzep delikatnie rozdrabniamy ręką.Odstawiamy na 15miniut.

Całość powoli podgrzewamy do 39 stopni i delikatnie mieszamy ręką.Jeżeli ziarno zaczyna się zlepiać, należy odstawić z ognia i przecedzić przez drobniutkie sito.

W osobnym naczyniu podgrzewamy wodę do 80 stopni.Skubiemy skrzep formując kulki i zanurzamy w gorącej wodzie,wyjmujemy łyżką i rękami formujemy konkretny kształt.W temperaturze 80 stopni ziarna zaczynają się łączyć,tym samym ser po przekrojeniu jest gładki.

Przechowujemy w słabiutkiej solance.

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz