25 sierpnia 2014

Mozzarella domowej roboty,marynowania w ziołach,suszonych pomidorach oraz czarnuszce

Tak się złożyło ,że po opanowaniu sztuki zrobienia domowej mozzarelli,jest jej nadpodaż. W związku z zaistniałym faktem, jedynym ratunkiem na "urodzaj", jest zamarynowanie jej w ziołach,gdyż w solance wieczności nie przetrzyma.

Do marynaty:

2 gałązki rozmarynu

gałązka tymianku

gałązka oregano

suszone pomidory(nie ze słoika w oliwie,tylko z torebki-suche)

trochę czarnuszki

2 ostre papryczki

3 ząbki czosnku

sól

pieprz- w całości

oliwa lub olej

W słoju, przekładamy zioła wraz z mozzarellą,czosnkiem i pomidorami,pomiędzy każdą warstwę sypiemy trochę soli.

Do zjedzenia, na dzień następny,po skomplikowanym i tajemniczym procesie "przegryzania".

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz