29 września 2014

Grzyby w pomidorach-zalewie pomidorowej z cebulą

Sezon grzybowy w pełni,zachęcam do drobnej wariacji, na temat marynowanych grzybów.Bardzo prosty przepis,ciekawa alternatywa na imprezy:)




Durszlak ugotowanych grzybów-7 minut,podzielonych na ćwiartki lub paski

0,5 kg cebuli posiekanej w piórka lub w kostkę

Słoik koncentratu pomidorowego

5 łyżek octu

4 łyżki cukru

łyżeczka curry(opcjonalnie papryka słodka,chilli)

Sól,pieprz

(w razie mało wyrazistego smaku, można zwiększyć ilość octu jak również innych przypraw,po prostu trzeba "dosmaczyć")



    Cebule szklimy na patelni,dodajemy koncentrat,ocet,cukier, następnie dodajemy grzybki,chwilę dusimy,doprawiamy-wedle własnego uznania,ja zrobiłam na ostro.Przekładamy do słoików,pasteryzujemy 20 minut,gorące odwracamy dnem do góry.  


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz