Ogórki kiszone
Nic nie zastąpi ogórków kiszonych we własnym zakresie i z własnej uprawy:)
Przepis na klasycznego kiszonego ogóra zasłyszany od babci Stefy:
-ogórki z własnej uprawy (opcjonalnie zakupione na targu u Pani Stasi)
-woda mineralna
-sól (jedna łyżka na litr wody)
-korzeń chrzanu
-liść chrzanu ,liście wiśni(opcjonalnie może być porzeczka i winogron)
-koper -spora wiązka, najlepszy duży już kwitnący
-czosnek
-gorczyca(aby ogór pozostał jędrny i chrupiący)
Ogórki starannie myjemy,następnie do wyparzonych słoików wkładamy koper,kilka ząbków czosnku,gorczyce- kilka ziaren. Dodajemy wymyte liście chrzanu oraz wiśni,obieramy chrzan-około 3 centymetrowy podłużny kawałek na jeden słoik.Ogóry sadowimy pionowo w słoikach,następnie zalewamy gorącą zalewą-roztwór wody z solą.Ogórki są gotowe po kilku tygodniach,małosolne są po trzech dniach.
Polecam do wypróbowania latem i zaznaczam że ogórki z supermarketu po ukiszeniu będą miały zapach bagna.
Podobno woda z takich ogórków ma zbawienne w stanach delirium tremens.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz