Ciasto kruche z rabarbarem
Dla niektórych z nas,wymówienie słowa"rabarbar" w dzieciństwie, oznaczało połamanie języka i wizytę u logopedy.A skoro o języku mowa....Kwaskowy smak sielanki i beztroskich dni ,lata spędzonego na wsi.Rabarbar maczany w cukrze, lub placek z owym rabarbarem.Polecam:)
Składniki:
1 kg rabarbaru
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
4 żółtka
1 łyżka proszku do pieczenia
1 margaryna do pieczenia
beza:
4 białka,szklanka cukru
Rabarbar obieramy ze skórki,kroimy drobno i zasypujemy cukrem.
Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części,większą i mniejszą,wstawiamy do lodówki na 30 min.Wyjmujemy ciasto,większą część rozwałkowujemy,wkładamy do formy, podpiekamy w normalnym piekarniku 15 min na 180 stopni,w nienormalnym piekarniku dużo dłużej. W między czasie, ubijamy sztywną pianę mikserem z 4 białek i szklanki cukru (cukier dodajemy stopniowo). Z rabarbaru odciskamy sok, przekładamy na podpieczony spód,smarujemy pianą z białek i z reszty ciasta robimy kruszonkę (kruszymy np. na tarce).
Pieczemy aż kruszonka się zrumieni. Mniaam:)
SUPER WYSZŁO
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie :-)
OdpowiedzUsuń