16 czerwca 2013

Ciasto kruche z rabarbarem

       Dla niektórych z nas,wymówienie słowa"rabarbar" w dzieciństwie,  oznaczało połamanie języka i wizytę u logopedy.A skoro o języku mowa....Kwaskowy smak sielanki i beztroskich dni ,lata spędzonego na wsi.Rabarbar maczany  w cukrze, lub placek z owym rabarbarem.Polecam:)



Składniki:

1 kg rabarbaru

3/4 szklanki cukru



3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru

4 żółtka

1 łyżka proszku do pieczenia

1 margaryna do pieczenia

beza:

4 białka,szklanka cukru



Rabarbar obieramy ze skórki,kroimy drobno i zasypujemy cukrem.

Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części,większą i mniejszą,wstawiamy do lodówki na 30 min.Wyjmujemy ciasto,większą część rozwałkowujemy,wkładamy do formy, podpiekamy w normalnym piekarniku 15 min na 180 stopni,w nienormalnym piekarniku dużo dłużej. W między czasie, ubijamy sztywną pianę mikserem z 4 białek i szklanki cukru (cukier dodajemy stopniowo). Z rabarbaru odciskamy sok, przekładamy na podpieczony spód,smarujemy pianą z białek i z reszty ciasta robimy kruszonkę (kruszymy np. na tarce).

Pieczemy aż kruszonka się zrumieni. Mniaam:)




4 komentarze: