Kiełbasa własnego wyrobu
Składniki:
3 kg karkówki wieprzowej
1 kg wołowiny
2 kg boczku
8 dag peklosoli (4 łyżki)
6 łyżek majeranku
1,5 łyżki mielonego pieprzu
9 ząbków czosnku
2 łyżki zwykłej soli
jelita wieprzowe,średnica 28 mm
Wołowinę umyć,osuszyć,zmielić na drobnym sitku,dolać ok.szklankę wody,wymieszać.Odstawić na 24 h w chłodne miejsce.
Karkówkę i boczek umyć,osuszyć oraz pokroić w grubą kostkę,wymieszać z peklosolą,ostawić w chłodne miejsce na 24 h.
Po upływie wyżej wymienionego czasu, zmielić wieprzowinę z boczkiem na sitku 12 mm,dodać wołowinę, przyprawy,czosnek(teraz dodajemy dwie dodatkowe łyżki zwykłej soli) .Masę starannie wyrabiamy 10 minut.
Jelita:
Zazwyczaj paczkowane i teoretycznie dobrze oczyszczone.Polecam pokroić jelita na elementy, około 3 metrowe i płukać je starannie, pod bieżącą wodą z kranu(można użyć lejka),aby pozbyć się specyficznego zapachu.Tak przygotowane jelita nabić na nadziewarkę i powoli napełniać mięsem.Skręcać kiełbasy w zależności jakiej wielkości mają być.Powiesić kiełbasy w chłodnym miejscu na 12 godzin (jelita obeschną,również bryła kiełbasy będzie zwarta).
Wędzenie:
Nagrzać wędzarnie do 50 stopni,osuszać kiełbasy 20 minut.Następnie wędzić w dymie o temperaturze 60 stopni,przez 50 minut.Ostanie 30 minut -temperatura na 90 stopni.
Jeżeli chcemy mieć białą kiełbasę,parzymy ją we wrzątku 30 minut-nie można jej gotować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz