Rosół z perliczki
Rosół z perliczki ma trochę inny smak niż drobiowy,jest delikatniejszy i czuć ,że nie jest to zwykły drób.
Rosół każdy robi inaczej,ile gospodyń tyle wersji.To moja wersja:)
Składniki:
Perliczka
Dwie spore cebule
Duży saeler
Nać selera
Dwie lub trzy marchewki
Korzeń pietruszki
Por
Liść laurowy
Ziele angielskie
Kilka suszonych grzybów
Lubczyk
Sól,pieprz
Perliczkę dokładnie myjemy,wstawiamy do gara, podgotowujemy, zbieramy "szumowiny". Następnie dodajemy obrane warzywa,liść laurowy,ziele angielskie, lubczyk (ja mam mrożony),grzyby. Dodajemy opalane nad gazem cebule (1 cebula na około litr wywaru). Całość gotujemy minimum dwie godziny,doprawiamy.Podajemy z siekaną natka pietruszki.Ja również dorzucam na talerz trochę lubczyku.
Smacznego!!!
Pyszny rosół :) Uwielbiam wywary z mniej popularnych ptaków - mój ulubiony rosół powstaje na bażancie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy z bażanta,muszę go gdzieś dopaść i koniecznie spróbować:)
OdpowiedzUsuńRosół z bażanta to profanacja i dyshonor dla tego ptaka.Bażant wyłącznie pieczony,ew. duszony w czerwonym winie wytrawnym!
OdpowiedzUsuńCo do profanacji tego krolewskiego ptaka w rosole....to prawda...toz to na pieczyste jedynie...tak we winie jak i sprobujcie zrobic go w smietanie...delicja....
UsuńSą emocje!!!Lubię kontrowersje:)
OdpowiedzUsuńDrodzy Państwo,mając dostęp do ptactwa,profanacją bym w dalszym ciągu, rosołu nie nazwała,co najwyżej ,dywersyfikacją ciała perliczo-bażanciego:)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz miałam do czynienia z perliczką parę dni temu i ku memu zaskoczeniu wyszedł bardzo tłusty rosół. Natomiast z tego co czytam w necie to wszędzie piszą o perliczce jako bardzo chudym mięsie! Wręcz chudszym od kurczaka. No z kurczaka nigdy mi tak tłusty rosół nie wyszedł. Jak to w końcu jest? W pt będę miała raz jeszcze najprawdopodobniej. Szkoda że nie mam warunków by ją upiec. Jedynie ugotować.
OdpowiedzUsuńMoja perliczka była chuda.Stanowczo chudsza niż kura,dziwne trochę ze taki tłusty wyszedł.Może perliczka była jakaś felerna:)
OdpowiedzUsuńJa na rosół z kury ,na średni garnek daje-2 podudzia i sześć skrzydeł.Na taki sam gar wrzuciłam perliczkę.Proponuje podjąć kolejną próbę może w większym ganku?
Sama już nie wiem:)