Tarta ze szpinakiem,kozim serem i prawdziwkami
Tarta ze szpinakiem,kozim serem i prawdziwkami, czyli sporo pracy,ale efekt wart zachodu:)
Tarte zrobiłam na klasycznym kruchym cieście,składniki na ciasto:
200 gram mąki
100 gram zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Farsz:
szpinak w liściach- tyle , aby patelnia nie była pełna
ser kozi biały-100 gram
200 gram świeżych grzybów (w razie braku zbiorów mrożone)
pomidory koktajlowe 8 sztuk
cytryna
jogurt naturalny
masło
przyprawy-sól,pieprz
Ciasto zagniatamy,odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do tarty, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.Formujemy boki.Tarte nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do normalnego piekarnika na 20 min ,na 180 stopni-w szalonym piekarniku pieczemy 40 minut.Wyjmujemy,studzimy.
Grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie 15 minut.Na patelni dusimy szpinak na maśle,przekładamy podgotowane grzyby,dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki.Całość pozostawiamy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.Studzimy,dodajemy ser kozi oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego,skrapiamy cytryną.Farsz przekładamy na tartę,posypujemy serem i zapiekamy.
Smacznego!!!
Fajne połączenie składników :)Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń