13 czerwca 2013

Tarta ze szpinakiem,kozim serem i prawdziwkami

Tarta ze szpinakiem,kozim serem i prawdziwkami, czyli sporo pracy,ale efekt wart zachodu:)

Tarte zrobiłam na klasycznym kruchym cieście,składniki na ciasto:

200 gram mąki

100 gram zimnego masła

1 jajko

2 łyżki zimnej wody

1/4 łyżeczki soli

 

 

Farsz:

szpinak w liściach- tyle , aby patelnia nie była pełna

ser kozi biały-100 gram

200 gram świeżych grzybów (w razie braku zbiorów mrożone)

pomidory koktajlowe 8 sztuk

cytryna

jogurt naturalny

masło

przyprawy-sól,pieprz

Ciasto zagniatamy,odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę do tarty, wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.Formujemy boki.Tarte nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do normalnego piekarnika na 20 min ,na 180 stopni-w szalonym piekarniku pieczemy 40 minut.Wyjmujemy,studzimy.

Grzyby obgotowujemy w osolonej wodzie 15  minut.Na patelni dusimy szpinak na maśle,przekładamy podgotowane grzyby,dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na ćwiartki.Całość pozostawiamy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając.Studzimy,dodajemy ser kozi oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego,skrapiamy cytryną.Farsz przekładamy na tartę,posypujemy serem i zapiekamy.

 

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Fajne połączenie składników :)Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń