4 listopada 2013

Rizotto z bambusem,suszonymi pomidorami,limonką oraz sezamem

      Danie powstało, podczas polowania w lodówce, na końcówki końcówek.Czyli coś z niczego.

Z racji remontu generalnego, który panuje w domu(z przyczyn technicznych) ,nie jestem w stanie gotować w normalnym rytmie.Kolejną kłodą pod nogi, a właściwie gary , jest brak piekarnika!!!!O zgrozo..... Każdy remont ma swój kres,ale patrzę na gruz w kuchni, z mieszanym optymizmem.

 

Tak czy siak,coś trzeba jeść.Polecam to szybkie i lekkostrawne danie:)


Składniki:

1 pierś z kury

torebka ryżu

curry

czerwona mielona papryka

pędy bambusa

sok z połowy limonki

2 papryczki pepperoni ostre

6 suszonych pomidorów

3 łyżki sezamu

100 mililitrów czerwonego wytrawnego wina

oliwa  z oliwek

bazylia/pietruszka (lub jedno i drugie)

bulion,około 0,5 litra

    Kroimy drobno kurę,suszone pomidory ,ostrą paprykę.Mieszamy z curry i czerwoną słodka papryką. Smażymy na oliwie, dodajemy pędy bambusa,następnie podlewamy winem.Po zredukowaniu płynu,wsypujemy ryż oraz sezam,zalewamy bulionem i mieszamy.Kiedy ryż "wypije" bulion,wlewamy sok z limonki,mieszamy.

Podajemy z bazylią lub zieloną pietruszką.

5 komentarzy: