Mozzarella domowej roboty,marynowania w ziołach,suszonych pomidorach oraz czarnuszce
Tak się złożyło ,że po opanowaniu sztuki zrobienia domowej mozzarelli,jest jej nadpodaż. W związku z zaistniałym faktem, jedynym ratunkiem na "urodzaj", jest zamarynowanie jej w ziołach,gdyż w solance wieczności nie przetrzyma.
Do marynaty:
2 gałązki rozmarynu
gałązka tymianku
gałązka oregano
suszone pomidory(nie ze słoika w oliwie,tylko z torebki-suche)
trochę czarnuszki
2 ostre papryczki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz- w całości
oliwa lub olej
W słoju, przekładamy zioła wraz z mozzarellą,czosnkiem i pomidorami,pomiędzy każdą warstwę sypiemy trochę soli.
Do zjedzenia, na dzień następny,po skomplikowanym i tajemniczym procesie "przegryzania".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz