Gołąbki z mięsem,ryżem,orzechami włoskimi i ogórkiem
Gołąbki nieco inaczej,przełamana mdłość ryżu i mięsa- ogórkiem kiszonym i prażonymi orzechami włoskimi. Dodatkowo sos pomidorowy, który konieczny nie jest, aczkolwiek ,gołąbek ma to do siebie,że bez względu w jakiej postaci, lubi pomidory.
Składniki:
Kapusta biała
700 dag mielonej karkówki
2 torebki ryżu długoziarnistego
Cebula
Garść orzechów włoskich
2 ogórki kiszone
Puszka krojonych pomidorów
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Jajko
Przyprawa do mięsa mielonego
Kostka rosołowa
Sos pomidorowy:
Woda z ugotowanych gołąbków
Koncentrat pomidorowy
Puszka krojonych pomidorów
Śmietana
Sól
Pieprz
W kapuście wycinamy głąb,wsadzamy do garnka i parzymy, aż liście zaczną odchodzić. W wystudzonych liściach wycinamy zgrubienia.
Mięso mielimy, dodajemy surowe jajko, uprażone na patelni siekane orzechy (nie spalone!), drobno posiekane dwa ogórki kiszone. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę , przyprawy oraz ryż. Starannie wyrabiamy masę.
Liście napełniamy farszem i zawijamy. Do garnka wkładamy pozostałe liście na dno, następnie ciasno układamy gołąbki.Zalewamy wodą, dodajemy puszkę krojonych pomidorów, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.
Z ugotowanych gołąbków odcedzamy wodę,dodajemy puszkę krojonych pomidorów i 3 łyżki koncentratu,chwile gotujemy.Odstawiamy z ognia, nabieramy trochę sosu do kubka ,łączymy z kilkoma łyżkami śmietany,wlewamy do reszty sosu. Podajemy z gołąbkami.
Smacznego!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz