Sernik babci Janki, zmodyfikowany przez moją szanowną Panią Matkę:)
Składniki:
1 kg sera w wiaderku
8 żółtek
8 białek
0,5 kostki masa
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1,5 opakowania budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
aromat pomarańczowy
rodzynki- garść
skórka pomarańczową- małe opakowanie
otarta skórka z jednej pomarańczy i jednej cytryny
Ciepłe masło wrzucić do misy, dodać żółtka utrzeć z cukrem, po trochę dodawać sera,budyniu,kaszy i proszku do pieczenia.
Zalać wodą rodzynki,po kilku minutach odsączyć i osuszyć,wymieszać w mące i dodać do reszty( w mące aby nie opadły),następnie dodać skórkę pomarańczową kupną i świeżo otartą oraz aromat.Osobno białka ubić na sztywna piane, delikatnie wymieszać z masą serową. Tortownice wysmarować margaryną,obsypać bułką,następnie wlać masę.
Wsadzamy do ciepłego-nie gorącego piekarnika!!!! Co do pieczenia-w normalnym piekarniku około 1,5 h na 150 stopni,sprawdzając pod koniec czy wsadzony patyczek w ciasto jest suchy.W nienormalnym piekarniku 3 godziny i 10 minut:)
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz