Spagetti bolognese, czyli klasyk niezawodny
Składniki:
makaron spaghetti
700 gram mięsa mielonego np z karkówki (mielone na miejscu przy nas,nie z paczki)
4 cebule
3 papryki
2 puszki krojonych pomidorów
1 słoik dowolnego sosu pomidorowego
4 ząbki czosnku
około pół opakowania pieczarek
koncentrat pomidorowy
ser żółty
sól
pieprz
czerwona papryka mielona ,słodka
bazylia suszona oraz świeża
oregano
Mięso mielone mieszamy z papryką mieloną,posiekanym czosnkiem oraz bazylią, smażymy. Kroimy paprykę,cebulę oraz pieczarki dość drobno,dodajemy do mięsa, podsmażamy. Jeżeli mamy świeże mięsiste pomidory warto z nich skorzystać,obecnie niestety tylko szklarniowe bez smaku,w związku z czym puszki krojonych pomidorów uratują smak.Do całości opcjonalnie dodajemy słoik dowolnego sosu pomidorowego i dusimy całość około 20 minut.Doprawiamy bazylią,oregano,solą oraz pieprzem. Jeżeli sos jest za mało kwaśny,dodajemy trochę koncentratu pomidorowego.Podajemy z makaronem ugotowanym al dente posypujemy serem, oraz świeżą bazylią. Nic odkrywczego a jednak smacznie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz