Jabłecznik z cynamonem, czyli nici z diety:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
4 żółtka
1 margaryna do pieczenia
1 łyżka proszku do pieczenia
Beza:
4 białka
szklanka cukru
Jabłka- w moim przypadku słoik ze spiżarni, przetwory z jesieni
Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części-większą i mniejszą,wkładamy do lodówki na około 30 minut. Większą częścią, wykładamy spód blaszki ( w tym wypadku 28 cm). W normalnym piekarniku pieczemy spód 15 minut ,na 180 stopni.W szalonym piekarniku pieczemy go 50 minut.
Na upieczony spód dajemy mus z jabłek. Mikserem ubijamy pianę na sztywno z 4 białek i szklanki cukru (dodajemy cukier partiami).Przekładamy pianę na jabłka,następnie wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i kruszymy je na tarce,nad ciastem. Pieczemy do zrumienienia kruszonki.Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.Cynamon można dodać również do musu jabłkowego.
Smacznego!!!!!
Czasem warto i nie musi to oznaczać końca diety ;)
OdpowiedzUsuńNie ma diety i nie ma jabłecznika,czary mary:)
OdpowiedzUsuń