Tortilla śniadaniowa, z bukietem warzyw oraz jajacznicą z szynką
Z racji aury pogodowej, ciężkie gulasze i tłuste dania mięsne,puki co nie grają pierwszych skrzypiec.Polecam ten prosty przepis na udany lunch.
Składniki na dwie porcje:
Dwa placki Tortilla
4 jajka
Kilka plastrów szynki (ja usmażyłam jajka na szynce parmeńskiej)
Sałata lodowa,kilka liści
Cebula
Pomidory koktajlowe,6 sztuk
2 ogórki gruntowe
Garść świeżej bazylii
Garść rukoli
Sól,pieprz
Cytryna
Rozkładamy na dwóch talerzach placki tortilli.
W małym naczyniu rozbijamy 4 jajka,doprawiamy mieszamy.Cebule podsmażamy na maśle,dodajemy kilka plastrów pokrojonej drobno szynki.
Sposób na idealną jajecznicę , odkryłam w książce Juli Child, mianowicie,jajecznice powinno, robić się na bardzo małym ogniu,czasem mieszanie trwa kilka dobrych minut.Kolejnym sekretem jest to,aby nie wylać całej masy jajecznej od razu na patelnie - zostawiamy w miseczce 1/4 masy i pod koniec mieszania jajecznicy, dopiero dodajemy ją do reszty ,na patelnię. Sprawia to ,że jajecznica jest mokra i puszysta,nie ma nic gorszego niż wióry.
Mając zrobioną jajecznicę,na tortilli układamy kilka porwanych liści sałaty lodowej,dodajemy pokrojonego w plastry ogórka ,pomidory koktajlowe, następnie nakładamy jajecznicę,posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, rukolą i bazylią.Skrapiamy danie sokiem z cytryny. Zwijamy i jemy:)
Smacznego!!!
Apetycznie i syto :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie na bloga
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/