Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania są podobno szybsze do zrobienia,niż tradycyjne.Tak naprawdę, stania w kuchni wyszło tyle samo,smakowo podobnie:)Polecam dla odmiany,farsz można zmodyfikować np grzybami.
Składniki:
2 torebki ugotowanego ryżu
700 g mięsa mielonego
1 pokrojona i zeszklona na patelni cebula
mała ugotowana kapusta
olej do smażenia
mąka
bułka tarta
2 jajka
przyprawa do mięsa mielonego
sól
pieprz
Sos:
puszka krojonych pomidorów
3 malinowe pomidory obrane ze skóry
woda z ugotowanej kapusty
zioła prowanslskie
czosnek- 2 ząbki
sól,pieprz
Ugotowaną kapustę kroimy drobno,dodajemy do mięsa mielonego ,zaszklonej cebuli oraz ugotowanego ryżu.Do masy dodajemy przyprawy,trochę bułki tartej i dwa jajka. Wyrabiamy masę,robimy okrągłe kotleciki,obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.Osobno robimy sos-dusimy pomidory z czosnkiem, doprawiamy,mieszamy ze szklanką jogurtu naturalnego.Można podać polane sosem, lub wstawić gołąbki do naczynia żaroodpornego,zalać sosem i zapiec.
Sa świetne i nie różnia się wiele od tych tradycyjnych :) Ja swoje robiłam kiedyś z kapusta pekińska i też były rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń