11 lipca 2013

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania są podobno szybsze do zrobienia,niż tradycyjne.Tak naprawdę, stania w kuchni wyszło tyle samo,smakowo podobnie:)Polecam dla odmiany,farsz można  zmodyfikować np grzybami.

Składniki:

2 torebki ugotowanego ryżu

700 g mięsa mielonego

1 pokrojona i zeszklona na patelni cebula

mała ugotowana kapusta

olej do smażenia

mąka 

bułka tarta

2 jajka

przyprawa do mięsa mielonego

sól

pieprz

 

Sos:

puszka krojonych pomidorów

3 malinowe pomidory obrane ze skóry

woda z ugotowanej kapusty

zioła prowanslskie

czosnek- 2 ząbki 

sól,pieprz 

 

 

     Ugotowaną kapustę kroimy drobno,dodajemy do mięsa mielonego ,zaszklonej cebuli oraz ugotowanego ryżu.Do masy dodajemy przyprawy,trochę bułki tartej i dwa jajka. Wyrabiamy masę,robimy okrągłe kotleciki,obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.Osobno  robimy sos-dusimy pomidory z czosnkiem, doprawiamy,mieszamy ze szklanką jogurtu naturalnego.Można podać polane sosem, lub wstawić gołąbki do naczynia żaroodpornego,zalać sosem i zapiec.




1 komentarz:

  1. Sa świetne i nie różnia się wiele od tych tradycyjnych :) Ja swoje robiłam kiedyś z kapusta pekińska i też były rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń