Tortilla na ostro
Bardzo dobre danie,proste w przygotowaniu i mało pracochłonne.W składzie jest fasola,kukurydza i oczywiście placek, pierwsze skojarzenia -Meksyk. Z prawdziwym Meksykiem,zapewne nie wiele ma wspólnego,chociażby dlatego, że Polskim koncentratem zaprawiona ,ale godne polecenia:)
Skład:
Mielone mięso wieprzowe-600 g
Koncentrat pomidorowy
3 duże cebule
Pół puszki fasoli czerwonej oraz pół puszki kukurydzy
Papryka czerwona
Ser żółty
Olej
Placki tortilli
Bazylia suszona
Papryka słodka i ostra w proszku
Opcjonalnie Marynata Pikantna ,znanej firmy
Sól,pieprz
2 papryczki chilli
Czosnek, 3 ząbki
Mięso mielone smażymy,dodajemy cebulę oraz paprykę, pokrojone na równe części.Dodajemy przyprawy, papryczki chilli oraz słoiczek koncentratu, podlewamy wodą dusimy.
Kiedy mięso będzie już miękkie,dodajemy pół puszki fasoli,pół puszki kukurydzy oraz drobno pokrojony czosnek,w razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą.Doprawiamy na koniec,następnie dowolną ilość przekładamy na placek,posypujemy serem i zapiekamy. Smacznego!!!!!!!
mimo wszystko ze nie 100% meksykanska wygląda swietnie ;)
OdpowiedzUsuńWygląd podstawa,jemy również oczami:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń