9 września 2013

Tortilla na ostro

    Bardzo dobre danie,proste w przygotowaniu i mało pracochłonne.W składzie jest fasola,kukurydza i oczywiście placek, pierwsze skojarzenia -Meksyk. Z prawdziwym  Meksykiem,zapewne nie wiele ma wspólnego,chociażby dlatego, że Polskim koncentratem zaprawiona ,ale godne polecenia:)

Skład:

Mielone mięso wieprzowe-600 g

Koncentrat pomidorowy

3 duże cebule

Pół puszki fasoli czerwonej oraz pół puszki kukurydzy

Papryka czerwona

Ser żółty

Olej

Placki tortilli

Bazylia suszona

Papryka słodka i ostra w proszku

Opcjonalnie Marynata Pikantna ,znanej firmy

Sól,pieprz

2 papryczki chilli

Czosnek, 3 ząbki

 

 

 

     Mięso mielone smażymy,dodajemy cebulę oraz paprykę, pokrojone na równe części.Dodajemy przyprawy, papryczki chilli oraz słoiczek koncentratu, podlewamy wodą dusimy.

Kiedy mięso będzie już miękkie,dodajemy pół puszki fasoli,pół puszki kukurydzy oraz drobno pokrojony czosnek,w razie potrzeby delikatnie podlewamy wodą.Doprawiamy na koniec,następnie dowolną ilość przekładamy na placek,posypujemy serem i zapiekamy. Smacznego!!!!!!!


 

2 komentarze: