9 listopada 2013

Musaka,wersja lubuska,czyli wielka smaczna improwizacja

Mięso jest.Ziemniaki są.Ser jest.Czosnek jest......Nie ma bakłażana......!!!!!!!!!!!!

Do najbliższego sensownego sklepu jest 13 km,gdzie bakłażana zapewne zastanę.Do mało sensownego sklepu 4 km.

A więc mix ala musaki,z tego co jest.A mam leczo w słoiku, robione specjalnie ,na zimowy braki w spiżarni (w dziale przetwory). Zastąpi bakłażana z pomidorem.Do dzieła!!!

Składniki:

 

1 kg ugotowanych ziemniaków-nie powinny być bardzo miękkie

0,5 kg mielonej łopatki

1 słoik lecza(lub 3 papryki,2 cebule,mała cukinia,puszka krojonych pomidorów-do uduszenia na patelni )

Zamiast sosu beszamelowego- śmietana 12%

Koncentrat pomidorowy

Opcjonalnie puszka krojonych pomidorów-w razie gdyby sos był zbyt suchy

Czosnek-2 ząbki

Mozzarella

Ser gouda

Olej

Sól,pieprz

Zioła prowansalskie

     Ziemniaki kroimy na plastry i układamy na dnie brytfanny do zapiekania.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy mięso zamarynowane z czosnkiem i ziołami.Smażymy,dodajemy leczo ze słoika,trochę koncentratu i całość dusimy.Gdy sos jest zbyt suchy, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki.Doprawiamy solą pieprzem,ewentualnie chilli mielonym.

Przekładamy warstwę ziemniaków,z warstwą sosu do wyczerpania zapasu.Całość zalewamy śmietana 12%(można rozpuścić pół kostki rosołowej,w małej ilość wrzątku i wymieszać ze śmietaną). Na wierzch kładziemy pokrojoną Mozzarellę( kulka) i całość posypujemy startym serem gouda.Zapiekamy do momentu,aż sery się zrumienią.

Jest pysznie,kalorycznie i średnio zdrowo ,z racji ilości tłuszczu oczywiście (mięso,ser,śmietana....)

Polecam tym bez diety,jak również tym,którzy właśnie dietę obalili:)

 

Smacznego!!!!!

Wieczory dłuuugie...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz