14 listopada 2013

Kremowe kaszotto z prawdziwkami-na białym winie

       Typowo jesienne danie,bardzo proste i syte (inspiracja telefoniczna od A). Sporo grzybów,bulion,kasza wino,pietruszka:) Naprawdę bardzo dobre, a zarazem eleganckie-mimo prostoty poczciwej kaszy.


Stadniki:


2 torebki kaszy  jęczmiennej

szklanka białego wytrawnego wina

pęczek natki pietruszki

pół kubka dużej śmietany 12%

dwie duże garści świeżych lub mrożonych prawdziwków

2 cebule

garść posiekanego szczypioru

sól,piperz

0,7 litra bulionu 

oleju/ masło klarowane


     Cebule obrać ,pokroić oraz zeszklić na oleju(lub maśle klarowanym). Prawdziwki gotować 5 min, w osolonej wodzie,na wolnym ogniu,przełożyć odcedzone do zeszklonej cebuli.

Następnie dodać,dwie torebki kaszy , podlać bulionem. Dusić na małym ogniu-podlewać wywarem ,aby kasza go powoli "wypijała". Kiedy kasza zacznie mięknięć,dodać pół szklanki wytrawnego wina ,po odparowaniu "dosmaczać" owym winem (aby nie zdominować smaku grzybów) .

Kiedy kasza będzie już dobra, ściagamy danie z ognia, dodajemy pół kubka śmietany, posiekaną pietruszkę oraz siekany szczypior.Całość mieszamy,czary mary.....Nie ma:)






2 komentarze:

  1. Robiłam coś podobnego ostatnio z pęczakiem, było cudowne. Ładne sztućce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować z pęczakiem:)

    OdpowiedzUsuń