Kremowe kaszotto z prawdziwkami-na białym winie
Typowo jesienne danie,bardzo proste i syte (inspiracja telefoniczna od A). Sporo grzybów,bulion,kasza wino,pietruszka:) Naprawdę bardzo dobre, a zarazem eleganckie-mimo prostoty poczciwej kaszy.
Stadniki:
2 torebki kaszy jęczmiennej
szklanka białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
pół kubka dużej śmietany 12%
dwie duże garści świeżych lub mrożonych prawdziwków
2 cebule
garść posiekanego szczypioru
sól,piperz
0,7 litra bulionu
oleju/ masło klarowane
Cebule obrać ,pokroić oraz zeszklić na oleju(lub maśle klarowanym). Prawdziwki gotować 5 min, w osolonej wodzie,na wolnym ogniu,przełożyć odcedzone do zeszklonej cebuli.
Następnie dodać,dwie torebki kaszy , podlać bulionem. Dusić na małym ogniu-podlewać wywarem ,aby kasza go powoli "wypijała". Kiedy kasza zacznie mięknięć,dodać pół szklanki wytrawnego wina ,po odparowaniu "dosmaczać" owym winem (aby nie zdominować smaku grzybów) .
Kiedy kasza będzie już dobra, ściagamy danie z ognia, dodajemy pół kubka śmietany, posiekaną pietruszkę oraz siekany szczypior.Całość mieszamy,czary mary.....Nie ma:)
Robiłam coś podobnego ostatnio z pęczakiem, było cudowne. Ładne sztućce ;)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z pęczakiem:)
OdpowiedzUsuń