Klopsiki z perliczki,z rukolą i bazylią ,w sosie śmietanowym na białym winie
Mając mięso z rosołu ,warto zrobić klopsiki.Tym bardziej mając mięso z perliczki.Klopsiki wyszły rewelacyjne!!!!!!Smak mięsa swoją drogą,ale wyrazistość podkreśla rukola,bazylia i wino.
Składniki:
Ugotowane mięso perliczki
Duża cebula
Garść bazylii
Garść rukoli
Dwa jajka
Śmietana
Białe wino
Bułka tarta
Sól,pieprz
Szklanka bulionu
Cebule siekamy,podsmażamy na patelni i przekładamy odsączoną do mięsa.Siekamy bazylie oraz rukole, całości mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy jajka i trochę bułki,starannie wyrabiamy masę rękami. Formujemy klopiki i smażymy, podlewamy winem ,redukujemy. Przekładamy klopsy do garnka. W osobnym garnku podgrzewamy bulion,do około 50 stopni,mieszamy ze śmietaną,doprawiamy.Przekładamy do klopsów i delikatnie podgrzewamy.Nie gotować długo sosu bo się zważy. Jest pysznie:)
Smacznego!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz