17 grudnia 2013

Pęczotto z fenkułem i innymi warzywami, na białym winie

    Remont postępuje,ale kuchnia nie przypomina nawet polowej. Łatwiej byłoby gotować na trawniku. Zaczyna się era dań "jednopatelniowych". Coś z niczego,na jednej nodze:)

"Między ustami a brzegiem pucharu...."Wróć. Między wiertarką a brzegiem regipsu:) 

Składniki pęczotta są banalne,każdy ma je w lodówce,bo tak naprawdę można wrzucić przeróżne produkty.U mnie w roli głównej:


Składniki

4 garści pęczaku luzem

3/4 szklanki białego wina półwytrawnego

1 litr bulionu

tacka pieczarek

pół żółtej papryki-albo innej

fenkuł-koper włoski

pęczek zwykłego kopru

duża cebula

olej

sól,pieprz

sok z połowy cytryny


      Cebule ,koper włoski oraz paprykę kroimy drobno,smażymy,dorzucamy obrane drobno pokrojone pieczarki.Po wstępnej obróbce termicznej,wrzucamy pęczak i zalewamy 1/4 bulionu.Mieszamy całość sukcesywnie dolewając bulionu,aż pęczak go wypije i stanie się miękki.Pod koniec mieszania dolewamy wino,redukujemy płyny poprzez odparowanie.Dolewamy sok z cytryny,doprawiamy,dorzucamy posiekany pęczek koperku. Co tu dużo pisać,szybko,smacznie i "na jednej nodze":)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz