Pęczotto z fenkułem i innymi warzywami, na białym winie
Remont postępuje,ale kuchnia nie przypomina nawet polowej. Łatwiej byłoby gotować na trawniku. Zaczyna się era dań "jednopatelniowych". Coś z niczego,na jednej nodze:)
"Między ustami a brzegiem pucharu...."Wróć. Między wiertarką a brzegiem regipsu:)
Składniki pęczotta są banalne,każdy ma je w lodówce,bo tak naprawdę można wrzucić przeróżne produkty.U mnie w roli głównej:
Składniki
4 garści pęczaku luzem
3/4 szklanki białego wina półwytrawnego
1 litr bulionu
tacka pieczarek
pół żółtej papryki-albo innej
fenkuł-koper włoski
pęczek zwykłego kopru
duża cebula
olej
sól,pieprz
sok z połowy cytryny
Cebule ,koper włoski oraz paprykę kroimy drobno,smażymy,dorzucamy obrane drobno pokrojone pieczarki.Po wstępnej obróbce termicznej,wrzucamy pęczak i zalewamy 1/4 bulionu.Mieszamy całość sukcesywnie dolewając bulionu,aż pęczak go wypije i stanie się miękki.Pod koniec mieszania dolewamy wino,redukujemy płyny poprzez odparowanie.Dolewamy sok z cytryny,doprawiamy,dorzucamy posiekany pęczek koperku. Co tu dużo pisać,szybko,smacznie i "na jednej nodze":)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz