15 grudnia 2013

Krewetki na białym winie,z czosnkiem i pietruszką

             W naszej szerokości geograficznej,trafienie na dobre świeże krewetki jest bardzo trudne.W dodatku ceny są wygórowane.Tym razem się udało,znalazłam fantastyczny produkt:) Przepis na krewetki jest bardzo szybki i prosty.Smażenie zaledwie dwie minuty.


Składniki:


Świeże,duże krewetki (szare,różowe są już ugotowane)

Masło

Czosnek-2 ząbki

Pieruszka

Białe wino

Cytryna

Sól,pieprz

 

 

Gdyby ktoś nie wiedział jak obrać :


Krewetki myjemy,odrywamy im głowę oraz nogi, następnie z górnej części ściągamy dwa "przęsła" pancerzyka.Mając już  kawałek obranej krewetki,trzymamy ją i ciągniemy za ogon.Tym sposobem mamy gołą krewetkę w ręce. Zewnętrzna część krewetki (miejsce gdzie się zgina),na całej długości posiada coś w rodzaju czarnej nitki ,którą należy usunąć.Małym nożykiem nacinamy długą linię wzdłuż krewetki i wyjmujemy nitkę. 

 

 

Przygotowanie:


Krewetki myjemy,wrzucamy do miski,dodajemy posiekany czosnek,skrapiamy cytryną,doprawiamy- trochę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki.Minuta z jednej strony, 45 sekund z drugiej,dodajemy trochę białego wina,redukujemy.Cały proces obróbki termicznej 2 minuty 15 sekund:) Podaje dokładny czas,gdyż zawsze robię je ze stoperem.A robię tak dlatego,gdyż bardzo łatwo zrobić z nich gumową masę.


Krewetki podaje skropione cytryną, wraz z białym winem półwytrawnym ,jak również z innymi przekąskami.

Smacznego!!!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz