Krewetki na białym winie,z czosnkiem i pietruszką
W naszej szerokości geograficznej,trafienie na dobre świeże krewetki jest bardzo trudne.W dodatku ceny są wygórowane.Tym razem się udało,znalazłam fantastyczny produkt:) Przepis na krewetki jest bardzo szybki i prosty.Smażenie zaledwie dwie minuty.
Składniki:
Świeże,duże krewetki (szare,różowe są już ugotowane)
Masło
Czosnek-2 ząbki
Pieruszka
Białe wino
Cytryna
Sól,pieprz
Gdyby ktoś nie wiedział jak obrać :
Krewetki myjemy,odrywamy im głowę oraz nogi, następnie z górnej części ściągamy dwa "przęsła" pancerzyka.Mając już kawałek obranej krewetki,trzymamy ją i ciągniemy za ogon.Tym sposobem mamy gołą krewetkę w ręce. Zewnętrzna część krewetki (miejsce gdzie się zgina),na całej długości posiada coś w rodzaju czarnej nitki ,którą należy usunąć.Małym nożykiem nacinamy długą linię wzdłuż krewetki i wyjmujemy nitkę.
Przygotowanie:
Krewetki myjemy,wrzucamy do miski,dodajemy posiekany czosnek,skrapiamy cytryną,doprawiamy- trochę soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy krewetki.Minuta z jednej strony, 45 sekund z drugiej,dodajemy trochę białego wina,redukujemy.Cały proces obróbki termicznej 2 minuty 15 sekund:) Podaje dokładny czas,gdyż zawsze robię je ze stoperem.A robię tak dlatego,gdyż bardzo łatwo zrobić z nich gumową masę.
Krewetki podaje skropione cytryną, wraz z białym winem półwytrawnym ,jak również z innymi przekąskami.
Smacznego!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz