9 grudnia 2013

Zapiekanka z mozarellą,pomidorkami oliwą i ziołami

    Zachciało się lata.I jest:)Niestety pomidorki koktajlowe,nie są z mojego ogródka,ale mają równie orzechowy posmak jak moje:)



Składniki:


bagietka

dwa opakowania mozzarelli

bazylia

czosnek

rukola

pesto z bazylii

pomidorki koktajlowe

kilka pieczarek

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

 

 

     Bagietkę kroimy,na krążki około 2 centymetrowe. Wykładamy nimi spód naczynia żaroodpornego.Wyciskamy na bagietki dwa ząbki czosnku, następnie przekładamy pokrojonymi w plasterki, kilkoma pieczarkami.Na pieczarki układamy,pokrojone na ćwiartki pomidorki,posypujemy solą oraz pieprzem. Kroimy drobno jedną kulkę mozzarelli oraz posypujemy całość. Następnie polewamy pesto z bazylii lub posypujemy świeżo siekaną bazylią ( albo jednym i drugim ). Doprawiamy solą i pieprzem,jak również reszta mozzarelli. Można  dodać kolejną partię czosnku. Całość skrapiamy oliwą oraz zapiekamy,można podać z rukolą.


Smacznego!!!!!



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz