Paella z krewetkami i surimi,z dodatkiem warzyw,na białym winie
Wszelkie dania z jednego gara,jak również z jednej patelni są dla mnie teraz bardzo ważne,z racji braku kuchni-często nawet zlewu. Nie tracąc nadziei na normalny posiłek ,pichcę sobie na jednej nodze ,niczym Makłowicz w podróży.Różnica jest taka ,że ten Pan ma wszystko pod ręką. Ja natomiast meble mam w piwnicy ,kuchenkę w salonie, suchy prowiant na piętrze,lodówkę w korytarzu a gary wszędzie. Remont....Trwa w najlepsze,a jeść przecież trzeba:)
Polecam paelle z krewetkami i surimi.Pyszna!!!!!!
Składniki:
4 garście ryżu Basmati
kilka krewetek tygrysich
pół opakowania paluszków surimi
200 gram mrożonego groszku
czerwona cebula
czerwona papryka
żółta papryka
6 pomidorów koktajlowych
4 łyżki koncentratu pomidorowego
wywar z pancerzyków krewetek (0,5 litra wody i pancerzyki krewetek, gotowane 20 min)
curry
białe wino- 3/4 szklanki
sól,pieprz
oliwa
natka pietruszki
sok z połowy cytryny
czosnek-2 ząbki
Kroimy cebule i papryki,wrzucamy na rozgrzana patelnię, smażymy chwilę,dodajemy groszek oraz pomidory koktajlowe pokrojone w ćwiartki.Dodajemy ryż,podlewamy częścią bulionu z pancerzyków krewetek.Mieszamy od czasu do czasu uzupełniając płyn. Dodajemy koncentrat i curry,mieszamy.Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy sok z cytryny ,podlewamy połową wina, redukujemy. Odstawiamy z ognia.
Na osobnej patelni, smażymy 2 minuty krewetki na maśle, wraz z paluszkami surimi oraz posiekanym czosnkiem, podlewamy resztą wina- redukujemy. Mieszamy krewetki i surimi z warzywnym ryżem, posypujemy natką. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz