9 stycznia 2014

Pęczotto z suszonymi pomidorami,oliwkami z dodatkiem wina

     Pęczotto to jedna z prostszych form, przygotowania posiłku na szybko. Za każdym razem może mieć inny smak ,w zależności od ilości i rodzaju składników.Danie proste a zarazem eleganckie,no i syte oczywiście.Nieodłącznym elementem jest białe wytrawne wino.


Składniki potrzebne do pomidorowego pęczotta:

garść zielonych posiekanych  oliwek

3/4 szklaki pęczaku

6 suszonych pomidorów

puszka krojonych pomidorów

oliwa

3/4 szklanki białego wina

około 0,7 l bulionu

tymianek

zioła prowansalskie

łyżeczka czerwonej mielonej papryki

sól,pieprz

do posypania natka pietruszki 

 

 

      Wrzucamy na patelnie siekane suszone pomidory,pomidory z puszki,oliwki, przyprawy i smażymy chwilę.Dodajemy tymianek i zioła prowansalskie.Następnie dodajemy pęczak oraz trochę bulionu. Czekamy aż pęczak wypije bulion,często mieszamy.W miarę redukcji płynu dolewamy bulion.

Pod koniec ,kiedy pęczak jest już prawie dobry dolewamy,wino redukujemy. Doprawiamy solą pieprzem.Posypujemy natką. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Ja się dopiero powoli przekonuję do tak przyrządzonej kaszy. Wczoraj na obiad miałam pęczotto z burakami. Pyszne :) Twoja wersja też bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza zapomniana przechodzi swój renesans:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kaszę lubię, ale przeważnie jako dodatek do sosu :)

    OdpowiedzUsuń