Pęczotto z suszonymi pomidorami,oliwkami z dodatkiem wina
Pęczotto to jedna z prostszych form, przygotowania posiłku na szybko. Za każdym razem może mieć inny smak ,w zależności od ilości i rodzaju składników.Danie proste a zarazem eleganckie,no i syte oczywiście.Nieodłącznym elementem jest białe wytrawne wino.
Składniki potrzebne do pomidorowego pęczotta:
garść zielonych posiekanych oliwek
3/4 szklaki pęczaku
6 suszonych pomidorów
puszka krojonych pomidorów
oliwa
3/4 szklanki białego wina
około 0,7 l bulionu
tymianek
zioła prowansalskie
łyżeczka czerwonej mielonej papryki
sól,pieprz
do posypania natka pietruszki
Wrzucamy na patelnie siekane suszone pomidory,pomidory z puszki,oliwki, przyprawy i smażymy chwilę.Dodajemy tymianek i zioła prowansalskie.Następnie dodajemy pęczak oraz trochę bulionu. Czekamy aż pęczak wypije bulion,często mieszamy.W miarę redukcji płynu dolewamy bulion.
Pod koniec ,kiedy pęczak jest już prawie dobry dolewamy,wino redukujemy. Doprawiamy solą pieprzem.Posypujemy natką. Smacznego:)
Ja się dopiero powoli przekonuję do tak przyrządzonej kaszy. Wczoraj na obiad miałam pęczotto z burakami. Pyszne :) Twoja wersja też bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKasza zapomniana przechodzi swój renesans:)
OdpowiedzUsuńkaszę lubię, ale przeważnie jako dodatek do sosu :)
OdpowiedzUsuń