Bakłażany faszerowane mięsem oraz boczniakami,zapiekane z serem feta
Bakłażan ,czyli......psianka podłużna (Solanum melongena).
W naszych warunkach klimatycznych rośnie słabo-owoce nie dorastają wielkością tym ,które są dostępne w sklepach.Być może,w szklarniach efekt jest lepszy. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii.
Składniki:
0,5kg mielonej wieprzowiny
2/3 bakłażany
300 gram boczniaków
2 duże cebule
czosnek
koncentrat pomidorowy
tymianek,bazylia,sól,pieprz cayenne,papryka słodka
ser żółty,ser feta
Z bakłażanów,wydrążamy łyżką środki.Miąższ kroimy w kostkę.Na patelnie,wrzucamy mięso mielone,chwilę smażymy.Dodajmy cebulę,drobno pokrojone boczniaki oraz bakłażany.Całość doprawiamy i dusimy kilka minut.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy(lub wcześniej świeże pomidory)oraz drobno posiekany czosnek,mieszamy.
Nakładamy farsz do bakłażanów,posypujemy serem żółtym oraz serem feta.Zapiekamy około 40 minut ,na 160 stopni.
Smacznego:)
O! Coś dla mnie! Lubię faszerowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń