28 maja 2014

Bakłażany faszerowane mięsem oraz boczniakami,zapiekane z serem feta

     

 

      Bakłażan ,czyli......psianka podłużna (Solanum melongena).

W naszych warunkach klimatycznych rośnie słabo-owoce nie dorastają wielkością tym ,które są dostępne w sklepach.Być może,w szklarniach efekt jest lepszy. Pochodzi  z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii.



Składniki:

0,5kg mielonej wieprzowiny

2/3 bakłażany

300 gram boczniaków

2 duże cebule

czosnek

koncentrat pomidorowy

tymianek,bazylia,sól,pieprz cayenne,papryka słodka

ser żółty,ser feta



Z bakłażanów,wydrążamy łyżką środki.Miąższ kroimy w kostkę.Na patelnie,wrzucamy mięso mielone,chwilę smażymy.Dodajmy cebulę,drobno pokrojone boczniaki oraz bakłażany.Całość doprawiamy i dusimy kilka minut.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy(lub wcześniej świeże pomidory)oraz drobno posiekany czosnek,mieszamy.

Nakładamy farsz do bakłażanów,posypujemy serem żółtym oraz serem feta.Zapiekamy około 40 minut ,na 160 stopni.

Smacznego:)

 





2 komentarze: