Pierś z kaczki z patelni,jabłka z cebulką na białym winie,oraz pieczone ziemniaki
Jesień w pełni, nadciąga zima,więc "zbieramy" tłuszczyk przed mrozem:)A kaczka do chudych nie należy i jest stosunkowo łatwa do przyrządzenia.
Składniki:
2 piersi kacze
świeży tymianek
białe wino półwytrawne bądź wytrawne
4 jabłka,najlepiej mało słodkie
cebula
oliwa
kilka ziemniaków
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy,następnie cedzimy,doprawiamy tymiankiem oliwą i solą. Wstawiamy do pieca nastawionego na 180 stopni w żaroodpornym naczyniu.
Kaczkę nacinamy od strony skóry w "kratkę". Doprawiamy solą ,pieprzem oraz tymiankiem.Wstawiamy na patelnie skórą do dołu.Na średnim ogniu,smażymy tylko ,na wytopionym ze skóry tłuszczu około 7 minut. Przewracamy na druga stronę i smażymy około 5 minut.Zdejmujemy kaczkę z patelni i dodajemy do rumieniących się w piekarniku ziemniaków na 15 minut-skórą do góry.W między czasie ,wrzucamy na patelnie z oliwą ,obrane w drobne ćwiartki jabłka oraz cebule,smażymy aż stracą posmak surowości,podlewamy białym winem -redukujemy,dodajemy świeży tymianek.
Kaczkę wyjmujemy wraz z ziemniakami,podajemy w towarzystwie jabłek podbitych białym winem.
Jest pysznie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz