5 października 2015

Pierś z kaczki z patelni,jabłka z cebulką na białym winie,oraz pieczone ziemniaki

    Jesień w pełni, nadciąga zima,więc "zbieramy" tłuszczyk przed mrozem:)A kaczka do chudych nie należy i jest stosunkowo łatwa do przyrządzenia.

Składniki:

2 piersi kacze

świeży tymianek

białe wino półwytrawne bądź wytrawne

4 jabłka,najlepiej mało słodkie

cebula

oliwa

kilka ziemniaków

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki gotujemy,następnie cedzimy,doprawiamy tymiankiem oliwą i solą. Wstawiamy do pieca nastawionego na 180 stopni w żaroodpornym naczyniu.

Kaczkę nacinamy od strony skóry w "kratkę". Doprawiamy solą ,pieprzem oraz tymiankiem.Wstawiamy na patelnie skórą do dołu.Na średnim ogniu,smażymy tylko ,na wytopionym ze skóry tłuszczu około 7 minut. Przewracamy na druga stronę i smażymy około 5 minut.Zdejmujemy kaczkę  z patelni i dodajemy do rumieniących się w piekarniku ziemniaków na 15 minut-skórą do góry.W między czasie ,wrzucamy na patelnie z oliwą ,obrane w drobne ćwiartki jabłka oraz cebule,smażymy aż stracą posmak surowości,podlewamy białym winem -redukujemy,dodajemy świeży tymianek.

Kaczkę wyjmujemy wraz z ziemniakami,podajemy w towarzystwie jabłek podbitych białym winem.

Jest pysznie:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz