6 października 2015

Krem z pieczonej dyni,bakłażana,papryki,czosnku-plus grzanki,ser kozi,prażone migdały i pestki dynii

Sezon dyniowy w pełni,sztandarowa zupa krem musi być!Złamana kozim serem i dodatkami smakuje wybornie!!!!


Składniki:

pół sporej dyni

papryka

bakłażan

8 ząbków czosnku w łupinie 

ser kozi-twarożkowy

grzanki

pestki z dyni obrane

płatki migdała 

gałka muszkatołowa 

tymianek 

sól

pieprz

chilli


Dynie rozkrajmy na ćwiartki,bakłażana na pół,paprykę również na ćwiartki.Wrzucamy warzywa na blachę oraz czosnek w łupinach i pieczemy w piekarniku 30 min na 180 stopni.

Dynie ,bakłażana,  i czosnek obieramy ze skóry (paprykę niekoniecznie),wrzucamy do blendera.Dodajemy ser kozi(ilość wedle gustu),przyprawy.Na patelni prażymy migdały oraz pestki z dyni posypane solą.Podajemy z grzankami,pestkami oraz świeżym tymiankiem.Zupa bardzo syta:)


Smacznego!!!!!






2 komentarze: