Krem z pieczonej dyni,bakłażana,papryki,czosnku-plus grzanki,ser kozi,prażone migdały i pestki dynii
Sezon dyniowy w pełni,sztandarowa zupa krem musi być!Złamana kozim serem i dodatkami smakuje wybornie!!!!
Składniki:
pół sporej dyni
papryka
bakłażan
8 ząbków czosnku w łupinie
ser kozi-twarożkowy
grzanki
pestki z dyni obrane
płatki migdała
gałka muszkatołowa
tymianek
sól
pieprz
chilli
Dynie rozkrajmy na ćwiartki,bakłażana na pół,paprykę również na ćwiartki.Wrzucamy warzywa na blachę oraz czosnek w łupinach i pieczemy w piekarniku 30 min na 180 stopni.
Dynie ,bakłażana, i czosnek obieramy ze skóry (paprykę niekoniecznie),wrzucamy do blendera.Dodajemy ser kozi(ilość wedle gustu),przyprawy.Na patelni prażymy migdały oraz pestki z dyni posypane solą.Podajemy z grzankami,pestkami oraz świeżym tymiankiem.Zupa bardzo syta:)
Smacznego!!!!!
bogate wydanie kremu z dyni :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie sporo składników,ale efekt jest naprawdę fajny:)
OdpowiedzUsuń