6 grudnia 2015

Paszteciki z kapustą i grzybami

   Danie typowo Świąteczne, idealne do barszczu.Paszteciki drożdżowe,bardzo delikatne a zarazem syte.Farsz zrobiłam typowy jak do pierogów z kapustą i grzybami.Należy pamiętać, aby farsz był mocniej doprawiony,gdyż w cieście drożdżowym straci na intensywności.

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka

1/4 szklanki oleju

2 jajka (1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania pasztecików)

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

 

Przepis na farsz:

farsz -kapusta z grzybami

 

   Robimy farsz wg przepisu,studzimy odstawiamy.Zagniatamy ciasto-drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłego mleka,dodajemy łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki pszennej-mieszamy, odstawiamy na kilka minut,aż zaczyn urośnie.W misce mieszamy wszystkie składniki, na końcu dodając zaczyn drożdżowy.Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką.Ciasto rozwałkowujmy(ja podzieliłam je na dwa)na duży prostokąt,przecinamy nożem na cztery paski. Na każdy kawałek dajemy farsz,tak aby był na środku. Sklejamy,aby powstały rulony.Rulony przekładamy na blachę wyłożoną papierem-łączeniem do dołu,tniemy  w poprzek,na kawałki około 5cm.Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.Paszteciki wstawiamy do piekarnika na około 15 min,na 200 stopni.

Smacznego!  

2 komentarze:

  1. I'm truly enjoying the design and layout of your blog.

    It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit
    more often. Did you hire out a developer to create your theme?

    Fantastic work!

    OdpowiedzUsuń