Francuska zupa cebulowa,czyli danie rodem z Francji,z czasów gdy kraj ten,borykał się z niedostatkiem wielu produktów, spowodowanym okupacją niemiecką,co doskonale zarysowane jest,w kultowym serialu ALLO ALLO. Francuzi mieli wina,cebulę i sery ,z czego narodziła się zupa.
Zupa jest prosta do przygotowania,sekretem jest jednak dobre, białe wytrawne wino,które "podbija" smak cebuli nadając jej głębie.
Składniki:
1 kg białej cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 litr bulionu wołowego
szklanka białego wytrawnego lub pół wytrawnego wina
kilka kromek chleba,lub krojona bagietka
pieprz,sól, gałka muszkatołowa,tymianek
Cebule kroimy w piórka,szklimy na patelni.Dodajemy szklankę wina,redukujemy ilość płynu,do momentu aż wino wyparuje.Przekładamy do garnka,zalewamy litrem bulionu wołowego, gotujemy 30 minut na wolnym ogniu często mieszając,miksujemy, doprawiamy solą,pieprzem,gałką oraz tymiankiem.Podajemy z lekko grillowaną bagietką,zapieczoną z serem. Bagietkę należny najpierw opiec na patelni lub grillu,aby była chrupiąca,dopiero wtedy dodajemy ją do naczynia z zupą i zapiekamy.Jeżeli dodamy od razu do zupy, namoknie i nie będzie aż taka dobra. Zapiekamy z ulubionym serem, wskazany parmezan lub gruyere, ale gouda też może być,gdyż ser nie gra tu pierwszych skrzypiec.
Smacznego!!!
Zdjęcia pochodzące z filmu ALLO ALLO zostały pobrane ze strony Filmweb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz