Zupa z kurczakiem,fasolą i kukurydzą- ala Meksyk
Bardzo prosta zupa,szybka do przygotowania a przede wszystkim syta, idealna na jesień.Nie śmiem nawet nazywać jej zupą meksykańską ,choć z racji fasoli i kukurydzy,tak byłoby najprościej.
Zastanawiam się, co zrobiliby rdzenni Meksykanie ,gdyby zobaczyli,że wszędzie gdzie fasola i kukurydza Polak ma Meksyk:)
Meksyk czy nie,godna polecenia.
Składniki:
Pierś z kury
Puszka fasoli
Puszka kukurydzy
Czerwona papryka- 2 sztuki
Koncentrat pomidorowy
Marynata Pikantna K....
Olej
Bulion,około 0,7 litra
Ulubione przyprawy
Kurczaka kroimy drobno i marynujemy 2 godzimy.Po upływie tego czasu,smażymy kurczaka wraz z drobno pokrojoną papryką ,następnie przekładamy do garnka całą zawartość patelni,gotujemy w bulionie 5 minut,dodajemy koncentrat i ulubione przyprawy,gotujemy kolejne 5 minut.Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę,chwile dusimy-naprawdę chwilę,w przeciwnym wypadku fasola się rozpadnie.
Polecam podawać ze świeżą bazylią.Smacznego!!!
rozgrzewająca zupa na te zimne jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com