22 listopada 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na ciasto pierogowe pojawiał się tu wielokrotnie,poniżej jest link:

http://antykiwkuchni.blogspot.com/2013/05/pierogi-ze-szpinakiem-i-kozim-serem-od.html



     Farsz jest prosty do zrobienia, bardzo ważne, aby go kilkokrotnie przesmażać. Wymaga sporej ilości suszonych grzybów ,jak również bezcennego wywaru powstałego z ich namakania.


Składniki:

2kg kiszonej kapusty

litrowy słoik suszonych grzybów

6 średnich cebul

olej

wywar z namoczonych grzybów

pieprz, sól


      Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc.Namoknięte grzyby gotujemy około godzinę,cedzimy i drobno kroimy. Pozostawiamy wywar.Kapustę gotujemy, około 25 minut.Cebule kroimy drobno i szklimy.Do cebuli dodajemy ugotowaną posiekaną kapustę oraz grzyby. Smażymy kapustę podlewając ją wywarem z grzybów. Nie żałujemy pieprzu oraz soli ,gdyż ciasto pierogowe "zabierze" farszowi na intensywności. Zdjęcie na dole przedstawia farsz przesmażony jednokrotnie,puki co jest blady,ale to się zmieni:)




2 komentarze: