2 lutego 2014

Flaczki z boczniaków

     Tak się złożyło,że mieszkamy w zagłębiu hodowli pieczarek i boczniaków.Idąc do warzywniaka,wychodzę z kilogramem tych grzybów za jedyne 5 zł (cała reklamówka, boczniaki są lekkie). Słyszałam kiedyś ,że robi się wegetariańskie flaczki z boczniaków-zrobiłam i są bardzo dobre. Na stałe zawitają na mój stół. Polecam!



Składniki:

 

-0,5 kg boczniaków

-1,5 litra bulionu

-2 marchewki

-2 pietruszki (korzeń) 

-2 cebule

-oliwa z oliwek

-250 mln białego wytrawnego wina(opcjonalnie)

-dwie łyżki koncentratu pomidorowego

-przyprawy:pieprz,sól,papryka słodka (spora łyżka),papryka ostra, gałka muszkatołowa, imbir,majeranek 

 

    Obieramy pietruszki i marchewki,kroimy w słupki (batonnes), smażymy na rozgrzanej oliwie.Kiedy zaczną puszczać sok, dodajemy posiekane cebule oraz umyte,drobno pokrojone w paseczki boczniaki.Całość smażymy 7 minut, podlewamy winem redukujemy.Przekładamy do garnka, gotujemy około 0,5 godziny.Dodajmy koncentrat,dużo majeranku oraz słodkiej papryki,doprawiamy resztą przypraw wedle gustu.Flaki powinny być wyraziste,pikantne.Jeżeli wyszły mdłe proszę nie żałować przypraw:)

Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz