Grochówka z piekielnego kotła
Danie biwakowo -obozowe,do zrobienia nawet w ekstremalnych warunkach,wystarczy piekielny kocioł,groch, wędzonka,kilka ziemniaków.Robiona na prawdziwej kuchni węglowej, zapewne jeszcze lepsza. Niestety tym razem warzona na gazie,ale mam nadzieje,że to się niebawem zmieni:)
Składniki:
-opakowanie grochu łuskanego ,lub ilość grochu "na oko"
-kilka ziemniaków,pokrojonych drobno-osobno ugotowanych
-bulion około 1,5 litra
-majeranek,sól, pieprz
-czosnek 2 ząbki
-dobra wędzona kiełbasa- ilość wedle uznania
-2 cebule
Groch namaczamy na godzinę w bulionie, następnie gotujemy. Dodajemy posiekaną i zeszklona na patelni cebulę, przesmażoną z drobno pokrojoną kiełbasą.Dodajemy majeranek, doprawiamy. Gotujemy całość, często mieszcząc,aby groch nie przywarł do dna garnka-zupa z biegiem czasu staje się gęściejsza.Kiedy groch jest już lekko rozgotowany, dodajemy ugotowane ziemniaki. Można również, wrzucić do grochówki surowe ziemniaki i gotować je bezpośrednio w zupie.Trzy minuty przed końcem gotowania,dodajmy do zupy posiekany czosnek.
Smacznego!!!!!
warzona od wary, a nie ważona od wagi
OdpowiedzUsuńDziękuje za tą błyskotliwą podpowiedź
OdpowiedzUsuń