15 marca 2014

Buraczane pęczotto na czerwonym winie

       Zima zmierza ku końcowi,w związku z zaistniałym faktem, czas ostatecznie wykorzystać zgromadzone zapasy, niebawem pojawią się nowalijki.W piwnicy natomiast zapas jak dla wojska...:)Zrodził się pomysł burczanego pęczotta,efekt naprawdę super.


Składniki:

300 gram pieczarek

szklanka kaszy pęczak

ciemny sos sojowy

oliwa 

słoik buraków w octowej zalewie-oczywiście własnego wyrobu

2 cebule

około litr bulionu

szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego

tymianek

 

 

          Pieczarki  oraz cebulę obieramy,kroimy nie za drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwę,smażymy.Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.Wrzucamy kaszę,słoik buraków,tymianek i całość zalewamy połową bulionu.Często mieszając pozwalamy kaszy "wypijać" bulion.W miarę znikania bulionu uzupełniamy go. Pod koniec dolewamy czerwonego wina,redukujemy.

Smacznego!!!!




 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz