Buraczane pęczotto na czerwonym winie
Zima zmierza ku końcowi,w związku z zaistniałym faktem, czas ostatecznie wykorzystać zgromadzone zapasy, niebawem pojawią się nowalijki.W piwnicy natomiast zapas jak dla wojska...:)Zrodził się pomysł burczanego pęczotta,efekt naprawdę super.
Składniki:
300 gram pieczarek
szklanka kaszy pęczak
ciemny sos sojowy
oliwa
słoik buraków w octowej zalewie-oczywiście własnego wyrobu
2 cebule
około litr bulionu
szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
tymianek
Pieczarki oraz cebulę obieramy,kroimy nie za drobno, wrzucamy na rozgrzaną oliwę,smażymy.Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego.Wrzucamy kaszę,słoik buraków,tymianek i całość zalewamy połową bulionu.Często mieszając pozwalamy kaszy "wypijać" bulion.W miarę znikania bulionu uzupełniamy go. Pod koniec dolewamy czerwonego wina,redukujemy.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz